Med 14. in 17. marcem 2024 je šest dijakov Gimnazije Ptuj, pod vodstvom mentoric, Brigite Podgoršek in Tatjane Gašparič, obiskalo gimnazijo na jugu Nemčije. Izmenjava med pobratenima mestoma Ptujem in Burghausnom poteka že več kot dvajset let.

Mednarodne izmenjave so za dijake izjemno pomembna življenjska izkušnja, saj jim omogočajo bivanje pri družinah, kar prinaša pristnejši vpogled v kulturo in način življenja gostiteljev. Ob tem se ne učijo le nemškega jezika temveč tudi razumevanja in sprejemanja drugačnosti. 

Z veliko željo po spoznavanju novih krajev in ljudi sem se odločila, da se prijavim na izmenjavo. Čez tri tedne sem učilnico zamenjala za udoben kombi in se polna navdušenja in pričakovanj s svojimi vrstniki odpravila na pot proti Nemčiji. Po petih urah vožnje smo prispeli v Burghausen.

Že prvi dan izmenjave smo z našimi nemškimi gostitelji skupaj sedeli v šolskih klopeh. Presenetilo nas je, da so imeli pouk v četrtek celo do 17. ure popoldne, vendar so vsi dijaki kljub temu aktivno sodelovali. Kasneje smo izvedeli, da je sodelovanje pri pouku del njihove skupne ocene. Pogovarjali smo se tudi o ocenah in ugotovili, da je pri njih 1 najboljša ocena in 6 najslabša. Odmori so bili podobni našim, le da smo na hodnikih srečevali veliko mlajše učence, saj pri njih gimnazija traja od 5. do 13. razreda. Preostanek dneva smo preživeli pri gostiteljih in njihovih družinah, kar je  bila odlična priložnost, da izvemo, kaj še imamo skupnega in po čem se morda razlikujemo. Družine so nas zelo toplo sprejele in začetna zadrega je hitro izginila.

Med našim obiskom smo si ogledali stari in novi del Burghausna ter spoznavali mestno zgodovino. Burghausen je nemško bavarsko mesto, ki ga od sosednje Avstrije loči le reka Salzach. Mesto se ponaša s slikovitim starim mestnim jedrom ter najdaljšim gradom na svetu (1.051 m). Naši gostitelji so nas popeljali na grad, od koder smo lahko občudovali lep razgled na mesto in jezero „Wöhrsee“, kjer poleti radi preživljajo svoj prosti čas. Sledil je sprejem pri županu, ki je z nami prijazno poklepetal ter z nami delil svoje spomine na Ptuj, ki ga je že večkrat obiskal. Zvečer so nas naši gostitelji povabili v tradicionalno bavarsko restavracijo, kjer smo uživali ob dobri hrani, prijetni družbi in bavarskem vzdušju, saj so natakarice bile oblečene v njihovo narodno nošo „Dirndl“. V soboto smo se odpeljali na potepanje v München, glavno mesto Bavarske. Skupaj smo preživeli res nepozaben dan in spletli nova prijateljstva.

V nedeljo zjutraj smo se žal morali posloviti od naših „nemških“ družin. Na vožnji proti Ptuju smo drug z drugim delili naše vtise. Profesorice so bile navdušene nad znanjem novih nemških besed, kot na primer “Apfelschorle“, „Tracht“ in „Brezel“, ki smo se jih naučili med izmenjavo. Komaj čakamo na maj, ko se bomo ponovno srečali. Dijaki iz Burghausna se bodo skupaj s svojim učiteljem Štefanom Angstlom udeležili našega tradicionalnega Unesco teka.

Eva Kozel, 1. b

(Visited 49 times, 1 visits today)