Doživeti Berlin

Ekskurzije v Berlin se je udeležilo 33 dijakov v spremstvu 3 mentoric, z nami sta potovali tudi spremljevalka in vodička, ki nas je popeljala skozi lepote nemškega velemesta.

Ob 3. uri smo se zbrali na parkirišču pred Gimnazijo Ptuj in se 15 minut kasneje odpravili proti Avstriji. Vodička nam je na poti proti letališču v Gradcu podala splošne informacije o poteku prvega dne. Na letališče smo prispeli ob približno 4.30 in začeli postopke za vkrcanje na letalo. Vmes smo nekaj časa izkoristili za druženje in malico. Ob 7. uri smo že sedeli na svojih sedežih ter dobro uro in pol kasneje pristali na cilju – v Berlinu.

Z avtobusom smo se popeljali po mestu do East-Side Gallery, ki je bil naš prvi postanek na ekskurziji. Slišali smo mnogo zanimivega o galeriji na prostem, Berlinskem zidu in mnogem drugem. Po spominskem fotografiranju smo se odpravili v Zoologischer Garten Bahnhof, kjer smo imeli  malo prostega časa. Nato smo se s podzemnim vlakom (S-Bahn) odpeljali do Brandenburških vrat (Brandenburger Tor), o katerih nam je veliko povedala naša vodička. Sledil je obisk parlamenta (Reichstagkuppel), s katerega se nam je ponujal imeniten razgled na Berlin. Nekaj časa smo namenili tudi ogledu kupole. Po eni uri smo se peš odpravili proti glavni železniški postaji in bili navdušeni nad železniško progo, ki se je nahajala kar v nakupovalnem centru. Z vlakom smo se nato odpeljali na večerjo in kasneje nazaj do hotela.

Drugi dan smo se z javnim prevozom odpeljali do znamenitega trga Alexander Platz, s katerega smo se nato s podzemnim vlakom odpeljali do Brandenburških vrat. Vzeli smo si čas za nekaj fotografij, potem pa nadaljevali pot proti Muzejskemu otoku (Museumsinsel) in si ga ogledali. Sledil je prosti čas, da smo lahko spoznavali okolico ali pa se okrepčali s kakšno kavo. Po uri in pol smo se vrnili na zbirno mesto, kjer nam je vodička podala še več informacij o otoku, na katerem smo se nahajali. Pot nas je vodila vse do parka Neptunbrunnen. Vodička nam je priporočila še obisk nakupovalnega centra Alexo, enega izmed največjih nakupovalnih centrov v Berlinu s kar 180 različnimi trgovinami. Nato smo krenili proti 324 metrov visokemu televizijskemu stolpu (Fernsehturn). Z dvigalom smo se odpeljali do višine 203 metrov in si privoščili razgled na prečudovito velemesto.

Tretji dan smo se z javnim prevozom odpeljali na Alexander Platz in se nato sprehodili do znamenite točke Checkpoint Charli, kjer smo si ogledali muzej nekdanje meje med vzhodnim in zahodnim delom Berlina. Muzej predstavlja številne pomembne dogodke, ki so se zgodili na tem mestu v času druge svetovne vojne. V muzeju smo imeli približno uro in pol časa za samostojni ogled gradiva. Nato smo se sprehodili skozi mesto do Spominske cerkve cesarja Viljema (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche), ki nam jo je predstavila vodička. Občudovali smo cerkveno notranjščino. Po ogledu smo se z javnim prevozom napotili proti olimpijskemu stadionu Berlin. Nekateri udeleženci ekskurzije so se celo odločili, da si bodo šli stadion ogledat še od znotraj. Po večerji smo se odpravili nazaj v hotel.  

Četrti dan je bil tudi naš zadnji v Berlinu. Po zajtrku smo prtljago naložili na avtobus in se odpeljali v Potsdam. Prosti čas smo izkoristili za ogled okolice in sproščanje v čudoviti kavarni. Ogledali smo si zunanjščino gradu Sansoucci (Schloss Sansoucci) in uživali v razgledu.  To arhitekturno znamenitost je v 18. stoletju dal zgraditi pruski kralj Friderik II. kot svojo poletno palačo. Po ogledu smo se z avtobusom odpeljali do središča Potsdama, kjer smo imeli  čas za kosilo in sprehod po mestu. Ob dogovorjenem času smo se zbrali na parkirišču in se odpravili na letališče, kjer smo žal doživeli precejšnjo zmedo. Na lastni koži smo občutili  t. i.  belo stavko, zaradi katere smo skoraj zamudili svoje letalo. Letališče je bilo polno ljudi, a žal ne delavcev. Kljub težavam smo uspeli priti vsi varno na letalo, pred tem pa smo se ogreli s tekanjem z ene strani letališča na drugo.  Na parkirišče pred gimnazijo smo prispeli okrog 23. ure, ko se je naša ekskurzija uradno tudi končala.

 

Zahvaljujeva se vsem profesoricam, ki so nas spremljale po Berlinu in bile vedno strpne ter nam pomagale rešiti kakršnokoli težavo, ter vodički, ki nam je razkrivala znamenitosti tega nemškega velemesta.

Na fotografijah delimo z bralci nekaj berlinskih znamenitosti, na zadnji pa smo zadovoljni udeleženci ekskurzije.

 

Lana Frida Ajdič, 3. b   

Alja Plohl, 3. š

Foto: L. F. Ajdič

(Visited 60 times, 1 visits today)