Dan za spremembe – Najbolj zlata je prostovoljska lopata

Kreativni zid – korak k spremembi

 

  1. aprila 2024 je potekala 15. vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe pod sloganom Najbolj zlata je prostovoljska lopata, katere namen je spodbujanje prostovoljstva v dobro svoje skupnosti.

Tudi letos  se  je Gimnazija Ptuj pridružila aktivnostim ob Dnevu za spremembe in skupaj z OŠ dr. Ljudevita Pivka  zastavila aktivnost Kreativni zid – korak k spremembi. Cilj aktivnosti je  privlačnejši izgled betonske stene ob šolskem igrišču osnovne šole, ki jo bo v prihodnosti krasil  mozaik iz odpadnih ploščic.

Dijakinje 3. U, pod mentorstvom Tomaža Plavca, so predhodno izdelale skico za mozaik. Uvodno srečanje, ki je potekalo 5. aprila,  pa  je bilo namenjeno medsebojnemu spoznavanju  in druženju učenk in učencev 8. razreda in gimnazijk.  Z aktivnostjo Najdi svoj par in sestavi mozaik  so spoznali nekaj dejstev drug o drugem, pri predstavitvi tehnike mozaika  so izvedeli veliko novih informacij in izvedeli, kako je nastajala skica za mozaik, pri aktivnosti Sestavi ime – prvo srečanje z mozaikom pa so preizkusili nekaj zakonitosti pri sestavljanju mozaika.

Hkrati smo se  pridružili  tudi k pozivu  za zbiranje odpadnih ploščic. Zato bomo hvaležni vsem, ki imajo odpadne ploščice, da jih dostavijo na zbirno mesto pred OŠ dr. Ljudevita Pivka.

V prihodnjih mesecih bo  postopoma nastajal mozaik.  Verjamemo, da bo pisan in raznolik. Veselimo se sodelovanja, druženja in  kreativnosti. Naš prispevek k skupnosti pa ne bo obogatil samo nas, temveč tudi vse mimoidoče. Dijakinje so ob koncu uvodnega srečanja nanizale misli, ki potrjujejo zapisano:

» Prostovoljstvo je nesebična pomoč in zato je dragoceno.«

»S skupnimi močmi bomo del spremembe.«

»Pomagati je  odpiranje srca in vrat v lepšo prihodnost.

»S prostovoljstvo nič ne izgubimo, samo pridobimo.«

»V okolju potrebujemo več umetnosti, zato je zbiranje materiala in skupna akcija odlična ideja.«

»Umetnost dviguje moralo. Če je umetnina nastala v duhu sodelovanja in druženja, je toliko bolj dragocena.«

»S prostovoljstvom in sodelovanjem pri  ustvarjanju mozaika spodbujamo medsebojno razumevanje in sprejemanje.«

Darja Rokavec

(Visited 25 times, 1 visits today)