Kviz prostovoljk Gimnazije Ptuj za stanovalke in stanovalce Doma upokojencev Ptuj

V okviru delavnic za krepitev spomina, ki jih  za  stanovalke in stanovalce izvajajo v  Domu upokojencev Ptuj, so prostovoljke Lana Kristovič, Ajda Lea Praprotnik, Zarja Kosar, Špela Hohnec, Ajda Hajnal, Ana Zelenko, Emela Sivčević, Klara Cvetko, Lana Gašparič in Lara Bezjak  v mesecu marcu pripravile kviz o  navdihujočih Slovenkah, ki so in še s svojim delovanjem spreminjajo svet.

Pred Mednarodnim dnevom žensk so proaktivno in aktivno  začele raziskovati pomen praznika in kdo so ženske v slovenskem prostoru, ki si v svojem času in prostoru prizadevajo  za pravice in enakopravnost.  

Ozavestile so, da  je 8. marec  svetovni praznik, ki nas opominja na skoraj dvestoletni boj za kulturno, politično, socialno in družbenoekonomsko enakopravnost žensk in , da pravice žensk, vključno z volilno pravico, niso bile podarjene, bile so izborjene in ugotovile, da, žal, ne za vselej.

Ne želimo si samo rož, temveč  enakopravnost spolov na vseh nivojih družbenega in osebnega življenja, vsak dan, so zaključile in z objavo na družbenih omrežjih še posebej na ta dan  opozorile  na obstoječo neenakost spolov, kršene reproduktivne pravice žensk širom sveta, na škodljive stereotipe ter na nasilje in zlorabe žensk in deklet.

V nadaljnjih aktivnostih so spoznavale in izbirale ženske, ki bi jih vključile v kviz. Nastal je seznam, ki pa še zdaleč ni zajel vseh, ki so jih spoznale:  Zofka Kveder, Josipina Turnograjska, Angela piskernik, Vida Tomšič, Časopis Slovenka, Alma Karlin, Kristina Gorišek Novaković, Angela Boškin, Jula Molnar, Evgenija Šumi, Franja Bojc Vidovec,  Elvira Kralj, Ljuba Prenner, Ivana Kobilca,  Aleksandra Kornhauser Frazer, Petra Majdič, , Svetlana Makarovič, Anita Ogulin, Nika Kovač.

(Viri: Antič, Geber M., … (2020), Nepozabne ženske, ki so premikale meje našega sveta. Ljubljana: Mladinska knjiga Založba; Brun, N. (2016). Vzajemnost. Pridobljeno s spletne strani https://www.vzajemnost.si/clanek/172962/uspesne-slovenke-ki-so-presegle-svoj-cas/; Wikipedija; Šelih, A. … (2007), Pozabljena polovica. Ljubljana: Založba Tuma; Vsakdan8.marec/Mesto žensk; Posebna izdaja revije Mladina, Nika Kovač, Pogumne punce)

Prostovoljke Gimnazije Ptuj so v Domu upokojencev Ptuj pripravile nepozaben dogodek. Stanovalke in stanovalci so se izkazale_i kot izjemno dobre_i poznavalke in poznavalci bork za pravice žensk. Marsikatero informacijo so osvežili, nekaj znanja pa tudi na novo pridobili.

Lana Kristovič pa je na kratko povzela spoznanje in občutke vseh: «Skozi proces priprave kviza sem spoznala veliko pomembnih Slovenk in njihova velika dela, ki zaznamujejo tudi današnji čas. Presenečena pa sem bila nad starostniki v domu, saj so kviz reševali »z levo roko« in dokazali, da se lahko od njih še marsikaj naučimo.«

Bilo je prijetno medgeneracijsko druženje. Hvaležnost in sreča, ki so jo izkazali ob našem obisku, pa nas spodbuja, da se s podobnim dogodkom še vrnemo.

 

Posnetek na FB DU Ptuj

https://www.facebook.com/watch/?v=445344451254757

(Visited 39 times, 1 visits today)