Za napisati eno samo pesem je treba poznati ves svet.

Berite.

Pazno, premišljeno.

Iščite duše.

(S. Kosovel)

Vsako leto 23. aprila obeležujemo Unescov svetovni dan knjige, založništva in avtorskih pravic, ki je posvečen knjigi, promociji branja in ustvarjalcem zapisane besede.

Ptujski gimnazijci, današnji dan praznujmo z zaobljubo, da bomo pred spanjem (zopet) brali knjigo. In tako bo sčasoma branje pred spanjem postalo naša navada. Brali bomo vedno več in vedno pogosteje. Tudi podnevi, ob vikendih, med počitnicami …, za branje bomo navdušili tudi prijatelje … in kmalu bomo dojeli resničen smisel branja, zgodil se bo čudež … Morda tak, kot Čudež Srečka Kosovela: »Ni nujno, da se človek izogiba vsakdanjosti. Tudi ta navidezna osamljena vasica je del kozmosa. Jaz sem centrum svojega živega kozmosa, ki vibrira v duši in ga spoznavamo v doživljajih. Čudežev ni: vse kar je, je čudež.« Navedena pesem je iz knjige Srečka Kosovela Pesnikovo poslanstvo, novi knjigi, ki je na ogled na razstavi v šolski knjižnici Gimnazije Ptuj. V knjigi so zbrani eseji in misli Srečka Kosovela o ustvarjalnosi, o poslanstvu in nalogah pesnika-ustvarjalca.

Razstava ob dnevu knjige 2024, ki smo jo poimenovali Sreča je brati, je posvečena 100-letnici rojstva Ivana Minattija,120-letnici rojstva Srečka Kosovela in Edvarda Kocbeka ter 460-letnice rojstva Williama Shakespeara. 

Pesem je kakor zastor.

Nekdo stoji za njo in govori. (S. Kosovel)

(Visited 34 times, 1 visits today)