Mednarodne izmenjave so izjemno pomembne za razvoj in rast mladih. Sodelovanje v takšnih programih omogoča pridobivanje dragocenih izkušenj, ki presegajo učilnice in knjige. Prva in najopaznejša korist je izboljšanje jezikovnih veščin, saj se udeleženci pogosto znajdejo v okoljih, kjer morajo komunicirati v tujem jeziku. Poleg tega izmenjave spodbujajo razumevanje in sprejemanje različnih kultur ter tradicij.

Poleg kulturnega bogastva izmenjave prav tako pripomorejo k razvoju samostojnosti in samozavesti mladih. Življenje v tujini za nekaj tednov ali mesecev zahteva sposobnost prilagajanja na nove okoliščine, kar krepi vztrajnost in prilagodljivost. Hkrati pa se udeleženci učijo delati v mednarodnem okolju, kar je vse pomembnejša veščina v globaliziranem svetu.

Pomembno je poudariti, da mednarodne izmenjave spodbujajo mednarodno povezovanje in prijateljstva. Mladi, ki se srečajo in družijo z vrstniki iz drugih držav, razvijajo občutek za globalno skupnost. Te izkušnje lahko pozitivno vplivajo na prihodnje odločitve, kot na primer na izbiro študija ali kariero v tujini.

Nejc Strašek, 3. š

 

Povezovanje različnih kultur in ljudi s celega sveta je ena najlepših izkušenj, ki jih lahko pridobiš v življenju. Tako smo tudi dijaki Gimnazije Ptuj imeli to edinstveno priložnost gostiti dijake indijske srednje šole Saint Mark Public School iz New Delhija.

Gostje so prispeli polni pričakovanj in pripravljeni na raziskovanje naše kulture, pokrajin in zgodovine, ki jo imamo. Popeljali smo jih od prvih stopinj gotske umetnosti na Slovenskem z najprepoznavnejšo  predstavnico le-te cerkvijo Marije zavetnice na Ptujski gori, pa vse do Prekmurja, kjer smo se podučili o tamkajšnjem lončarjenju. Čudovit razgled smo videli s stolpa  Vinarium in s poti med krošnjami na Rogli.

Svoj pustolovski duh smo krepili s pohajkovanje po gozdovih kraja Jelovice, nabiranjem kostanjev, gob ter drugih gozdnih plodov in opazovanjem dih jemajoče narave. Seznanili smo se tudi z ruralnim življenjem na Štajerskem in najbolj razširjeno obrtjo, vinogradništvom. Na posestvu Rebernišek so nas popeljali po vinogradih, nam pokazali vinsko klet in nam razložili pot od grozda do vina.

V okviru teme naše izmenjave – kulinarična pestrost kultur –  smo izvedli kuharsko delavnico, v kateri smo predstavili tako indijske kot slovenske jedi.

Med drugim je našim gostom dobrodošlico izrekla tudi županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek; ob njenem toplem sprejemu so se Indijci počutili še bolj domače. Obkljukali smo tudi ogled vseh zgodovinskih mejnikov, zgradb, mitov in legend na Ptuju.

Naše skupne poti se niso končale s tem obiskom, temveč to predstavlja začetek novega poglavja v naših življenjih. Kljub temu da je bila naša izmenjava dolga le kratkih 14 dni, smo se tesno povezali in ustvarili vezi, ki nas bodo zagotovo spremljale vse življenje.

NIKA SITAR, 4. U

(Visited 50 times, 1 visits today)