Na Gimnaziji se izvaja pouk športne vzgoje 3 ure tedensko v splošnih oddelkih in 6 ur tedensko v športnih oddelkih. Pouk športne vzgoje poteka v športni dvorani Gimnazije Ptuj in na športnem stadionu v neposredni bližini šole, kjer so atletska steza, skakališči za skok v višino in daljino ter igrišči za nogomet in košarko.

Ob nekaterih splošnih ciljih, kot je zdrav in harmoničen razvoj mladostnika, uresničujemo s pomočjo športno – vzgojnih vsebin tudi posebne cilje. Mislimo predvsem na razvoj osnovnih in specialnih gibalnih sposobnosti (moč, hitrost, koordinacija, vzdržljivost, gibljivost, natančnost), razvoj aerobnih in anaerobnih funkcionalnih sposobnosti in na osvajanje športnih znanj tehnike in taktike pri košarki, nogometu, odbojki, badmintonu, atletiki, namiznem tenisu, plesu, gimnastiki in drugo. Pod strokovnim mentorstvom športnih pedagogov, se ptujski gimnazijci udeležujejo športnih tekmovanj v atletiki, košarki, rokometu, odbojki, nogometu, športni gimnastiki, streljanju s standardnim orožjem, občasno pa tudi v šahu, judu, orientacijskem teku in drugo. Poseben poudarek namenjamo športnim dnevom, ti so v vsakem šolskem letu trije, vsebinsko pa se razlikujejo glede na jesensko, zimsko in pomladansko obdobje. Gimnazija Ptuj organizira zimski in letni tabor za splošne in športne oddelke.

V športnih oddelkih, kjer je pouk športne vzgoje prilagojen glede na organizacijo treningov in tekmovanj, se v okviru rednih ur športne vzgoje izvajajo tudi individualni programi treningov za posamezne dijake in dijakinje ter športni tabori. Sem spadajo smučarski in  plavalni tečaji, šola potapljanja, izletništvo in pohodništvo, različne aktivnosti v naravi kot je veslanje, kolesarjenje, športno plezanje, lokostrelstvo idr.

Prekomerno sedenje in uporaba sodobnih komunikacijskih tehnologij, ki je značilnost sodobnega načina življenja, odvračata mladostnike vstran od športne dejavnosti. Danes so prizadevanja profesorjev športne vzgoje na Gimnaziji Ptuj usmerjene k odpravljanju športnega primanjkljaja mladostnika in predvsem k temu, da bi bila sestavina življenjskega sloga mladih tudi vsakodnevno ukvarjanje s športno dejavnostjo.

 

(Visited 666 times, 1 visits today)