V sredo 6. decembra so dijaki izbirnih skupin kemije in fizike obiskali Reaktorski center v Podgorici in Kemijski inštitut v Ljubljani.

Na reaktorske centru so dijaki v uvodnem predavanju spoznali delovanje jedrske elektrarne in dobili osnovne informacije o radioaktivnosti. Nakar smo si pogledali še nekaj eksperimentov z merjenjem radioaktivnosti v našem okolju. Sledil je ogled komandne sobe jedrskega reaktorja TRIGA od koder smo tudi videli reaktor na katerem so v tistem času študenti izvajali vaje za vodenje reaktorja. Na koncu smo si še ogledali interaktivno razstavo, ki je bila odprta v letošnjem letu. Dijaki so lahko sami na simulatorju zagnali jedrski reaktor in ga tudi opravljali. Obisk na reaktorju se je zavlekel za dobro uro, saj so dijaki že med predavanjem veliko spraševali in sploh pokazali velik interes za predstavljene teme.

Na Kemijskem inštitutu smo se razdelili v dve skupini, ena si je najprej ogledala Nacionalni center za NMR spektroskopijo visoke ločljivosti, kjer sta nam dva sodelavca tega odseka pokazala njune raziskave s področja raziskav DNK in RNK. Videli smo tudi aparaturo za avtomatsko sintezo poljubne DNA. Druga skupina Odsek za kemijo materialov, kjer so nam predstavili raziskave na področju novih baterij. Po zamenjavi obeh skupin smo se zbrali v predavalnici, kjer nam je prof. dr. Janez Mavri iz Teoretičnega odseka, Laboratorija za računsko biokemijo in načrtovanje učinkovin, predstavil zadnje rezultate njegove skupine, za naslovom: Večstopenjska simulacija nevrodegeneracije z aplikacijami za SARS-Cov-2. Lepo je bilo videti, da je pri tem delu sodeloval naš bivši dijak, Miha Purg, ki je kasneje končal doktorski študij na Univerzi Uppsala na Švedskem.

(Visited 66 times, 1 visits today)