V sredo, 6. decembra 2023, se je v popoldanskem času zbralo štirinajst ekip dijakov od 1. do 4. letnika in se spoprijelo s prvim od treh izzivov v okviru  projekta  Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo).

Skupine dijakov so prevajale poezijo angleških ali francoskih pesnikov v slovenščino. Izziv je bil zanimiv, nikakor pa ne lahek. Vnema skupinskega dela, prebliski, iskanje  rim in ritma, besed, ki najbolje ujamejo pesnikova čustva, štetje zlogov, preverjanje zvena te ali one besede – dovoljen čas treh ur je hitro minil, ostali so prevodi – vsak po svoje zanimiv, poseben in oseben.

Projekt Sing-a-vision na nacionalni ravni organizirajo Slovenski prevajalski oddelek Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropski komisiji, Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Gimnazija Poljane.  Dijaki imajo na izbiro tri izzive – prevajanje poezije iz tujega jezika v slovenščino, uglasbitev enega od prevodov in snemanje videa, sodelujejo pa lahko v enem, dveh ali vseh treh izzivih. Projekt v celoti temelji na skupinskem delu ter dijakom za njihov trud in uspehe na koncu prinese tudi privlačne nagrade.

(Visited 14 times, 1 visits today)