Evropska Unija ima za Slovenijo zelo velik pomen. Z njeno pomočjo opravljamo vsakdanja opravila, se preživljamo in živimo življenje, ki ga danes poznamo. Seveda pa lahko tudi mi, še posebej mladi,  vplivamo na EU in njeno prihodnost.

Tako smo se v ponedeljek, 18. 3. 2024, odpravili na dogodek projekta “Young EU change-makers”  z radovednostjo in upanjem, da bomo izvedeli kaj novega. S pričetkom ob 8. uri se je začela otvoritev dogodka, in sicer z reševanjem digitalnega kviza, ki je pritegnil našo pozornost že na samem začetku. Seveda pa ne smemo pozabit na del, ki je naju dve osebno najbolj zanimal. Pogovor z evropskim poslancem Francem Bogovičem , slovenskim poslancem iz politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP). Imeli smo tudi možnost sami postavljati vprašanja o EU, Sloveniji in njeni prihodnosti, kar nama je zagotovo dalo občutek, da najin  glas res nekaj pomeni. Pogovor je trajal eno uro, medtem pa smo izvedeli ogromno novih informacij in dejstev, ki so se nama, kot dijakinjama zdela zelo koristna. Uporaba tehnologije in umetne inteligence v današnjih šolah,  zmanjševanje onesnaženosti ter proizvodnja  zdravil so bile le nekatere izmed tematik, ki smo se jih skupaj z g. Bogovičem dotaknili in s tem tudi razširili naš okvir poznavanja EU. 

Po zanimivem pogovoru smo se dijaki porazdelili v skupine. Sledile so interaktivne metode, kjer smo v manjših skupinah sodelovali med sabo in  izvedeli nekaj novega o delovanju EU, prihodnosti Evrope in tudi nekaj o duševnem zdravju, predvsem mlajših generacij, kar se je naju še posebej dotaknilo. Pomembno se nama zdi izpostaviti tudi to, da smo lahko uporabili svoj glas, predstavili svoje želje, ideje in načrte s katerimi bi poskušali spremeniti podobo današnje Evrope na boljše in se tudi sami vključili v druge projekte. Misliva, da se je vsak izmed nas počutil sprejetega, saj  smo vedeli, da nas nekdo zares posluša in poskuša razumeti naše ideje in cilje.

Ob koncu je program dogodka zagotovo izpolnil najina pričakovanja. Staro steklarsko sva zapustili z več upanja, da bo Evropa dom katerega si mladi prav gotovo želimo in zavedanja, da obstaja možnost izboljšave. Moramo se zavedati da en glas šteje, več glasov pa zagotovo lahko naredi veliko spremembo.

 

Klara Cvetko in Emela Sivčević, dijakinji gimnazije Ptuj

(Visited 28 times, 1 visits today)