Šolsko tekmovanje v znanju geografije PDF natisni E-pošta

Šolsko tekmovanje v znanju geografije je potekalo v torek, 10. 1. 2012, ob 14.00, na Gimnaziji Ptuj.Tema letošnjega tekmovanja je bila  GOZD – RANJENA PLJUČA NAŠEGA PLANETA. Tekmovanje  je potekalo istočasno na vseh šolah v Sloveniji, udeležili pa so se ga dijaki drugih in tretjih letnikov.  Dijaki so individualno reševali test, ki ga je sestavila ekipa na Zavodu za  šolstvo RS. Na tekmovanje se je prijavilo 28 dijakov, a se ga niso udeležili vsi.  Štirje dijaki so dosegli bronasto priznanje:  Petrovič Barbara, Klemen Petek, Sara  Boljčevič in Nastja Sluga. Na prvo mesto se je uvrstila Barbara Petrovič iz 2. a , na drugo pa Klemen Petek iz 3. a. Oba  sta se uvrstila na področno tekmovanje, ki bo 10. marca 2012 v Murski Soboti.  Mentorica tekmovalcev je bila Janja Terbuc.

 
Maraton pisanja apelov za Amnesty International PDF natisni E-pošta

Amnesty International vsako leto organizira mednarodni maraton pisanja apelov. Z apeli (pismi) udeleženci pozivajo odgovorne institucije, vlade in posameznike, naj spoštujejo temeljne človekove pravice ljudi. Ti ljudje so zaprti zaradi političnega prepričanja, politične dejavnosti v svoji državi, grozi jim izgon ali preselitev iz domovine.

Slovenska Amnesty International je poslala obsežno gradivo, v katerem so opisani posamezni primeri. Dijaki 3. e, ki so sodelovali pri organizaciji  in izvedbi dogodka in že obvladajo obliko uradnega pisma v angleščini, so se z njimi seznanili in tako vse dijake Gimnazije Ptuj pozivali k pisanju apelov.
Dejavnost je 5. 12. 2011 potekala v šolski avli, kjer so uredili »pisarno« in jo opremili z gradivom Amnesty International. Dijaki so se odzvali in na slovenski sedež AI smo poslali več kot 50 apelov. Dejavnost sta  organizirali profesorica angleščine Aleksandra Pal in profesorica filozofije Vida Otič.

 
Obisk Narodne galerije in Narodne in univerzitetne knjižnice PDF natisni E-pošta

Z dijaki 4. letnikov, ki se pri predmetu umetnostna zgodovina pripravljajo na maturo, smo se 14. 12. 2011 odpravili v na ekskurzijo v Ljubljano v okviru priprav in izvedbe UZG – praktikuma. Večina dijakov je pripravila predstavitve umetnin v Narodni galeriji, kjer smo si podrobneje ogledali dela od gotike do impresionizma. Dijaki so si samostojno izbrali umetniška dela, izdelali pisne naloge, potem pa jih v obliki govornega nastopa predstavili. Nekateri izmed njih so si izbrali isto umetniško delo, tako smo na primer poslušali kar nekaj zanimivih interpretacij Kavčičeve Salomonove sodbe, pa Almanachovih Kvartopircev, Petkovškovega dela Doma in še drugih. Vsaka interpretacija je odsevala svojstven stik, ki ga je dijak doživel ob umetnini in njenem razumevanju. To je tudi cilj uzg – praktikuma, saj je interpretacija vsakega umetniškega dela najbolj prepričljiva, izvirna, ko se posameznik tesneje poveže z vidnim in nevidnim.
Poleg stalne zbirke Narodne galerije smo drugi del praktikuma opravili v Narodni in univerzitetni knjižnici, kjer smo si ogledali še veliko čitalnico.
Dijaki so bili s predstavitvami zadovoljni in vsi skupaj smo na poti domov ob bogatih vtisih prišli do zaključka, da je ta novost na letošnji maturi nadvse dobrodošla.

Estera Jelenko

 
<< Začetek < Prejšnja 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 Naslednja > Konec >>

Stran 560 od 622