ZMAGA NA KVIZU O RUDOLFU MAISTRU natisni E-pošta

V petek, 22. novembra 2013, je na I. gimnaziji Maribor potekalo tekmovanje o Rudolfu Maistru. Udeležilo se ga je sedem izbranih gimnazij, ki so prihajale iz krajev, povezanih z velikanom naše preteklosti. To so bile gimnazije iz Kamnika, Kranja, Ljubljane, Slovenj Gradca, Maribora in Ptuja. Našo šolo so zastopali dijaki Saša Milošič (3. d), Aljaž Majcen (4. a) in Aljaž Tumpej (4. c).

Najprej smo si dijaki in mentorji v Univerzitetni knjižnici Maribor ogledali igrani film Maistrova najdaljša mariborska  noč, s pomočjo katerega so tekmovalci še dodatno utrdili pridobljeno znanje. Sledilo je tekmovanje v obliki kviza. Dijaki so odgovarjali na sedem tematskih sklopov. Vprašanja so bila sestavljena  na osnovi predpisane literature. Po šestih sklopih je bila naša ekipa izenačena v vodstvu z ekipo iz Kamnika. Izenačen rezultat je ohranila tudi po sedmem sklopu in si tako razdelila zmago s tekmovalci, ki so prihajali iz rojstnega kraja generala.
Kviz je potekal v zelo prijetnem vzdušju in visoki stopnji znanja sodelujočih, ki so za trud prejeli priznanja in priložnostna darila.
Dan Rudolfa Maistra obeležuje Slovenija v spomin na 23. november 1918, ko je Maister z novoustanovljeno slovensko vojsko razorožil zaščitno stražo mariborskih Nemcev in prevzel vojaško oblast v Mariboru ter s tem zagotovil, da je mesto ostalo slovensko.
Cilj tekmovanja, spoznavanje Rudolfa Maistra kot generala, politika, pesnika, slikarja, in druženje, je bil nedvomno dosežen. Upam si trditi, da tudi presežen. Velike vrednosti je namreč zavedanje mladih, da je bil Rudolf Maister človek dejanj v ključnih zgodovinskih trenutkih in je pri slovenskem človeku zbudil spoštovanje poguma, odločnosti, bojevitosti in navdihnjenega delovanja za slovensko državnost.
Zato Saša in oba Aljaža – hvala, da ste tako uspešno zastopali našo šolo in v vaše razmišljanje, ki sem ga bila deležna,  vnesli tako veliko spoštovanje do preteklost.
Iskrene čestitke.

Jelka Kokol Plošinjak, mentorica