15. srečanje UNESCO ASP mreže Slovenije natisni E-pošta

V petek, 13. 11. 2013, so se v Koloseju v Ljubljani zbrali predstavniki vseh šol in vrtcev slovenske UNESCO mreže in że petnajsto leto zapored obeležili mednarodni dan človekovih pravic. Letos še posebaj slovesno, saj poteka praznovanje 20. obletnice slovenske in 60. obletnice svetovne UNESCO mreže. Ob tej priložnosti so razglasili tudi nove Unesco glasnike.  Na Gimnaziji Ptuj smo ponosni na svojega novega glasnika Žana Petroviča Maleka, ki je tako strinil svoje razmišljanje in občutke po prireditvi:

 

Mladi imamo prihodnost v svojih rokah, zato se moramo nanjo pripraviti, se zanjo učiti. Lahko smo veseli in ponosni, da imamo tudi v Sloveniji ljudi, ki se tega zavedajo. UNESCO mladinska platforma je projekt, s katerim se za našo svetlo skupno prihodnost trudijo z združevanjem, obveščanjem in izobraževanjem mladih širom naše domovine.
Aktivnosti in delo UNESCO mladinske platforme so tudi letos predstavili na zdaj že tradicionalnem, letos 15. srečanju UNESCO ASP mreže Slovenije. Na dogodku so se predstavile številne šole in drugi zavodi, ki so vključeni v mrežo, tudi Gimnazija Ptuj. Navzoče je nagovorila varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije, gospa Vlasta Nussdorfer, ki nas je opozorila, da pravice, ki se nam zdijo samoumevne, nekaterim niso omogočene. Poudarila je, da imamo moč spreminjati svet. Vsak od nas lahko, če si le dovolj želi, spremeni svet na bolje in poskrbi za lepše življenje vseh nas. Njene besede so potrdili številni nastopajoči. Otroci iz vrtcev, ki so plesali in peli, da se jim ne zdi prav, da otroci po svetu trpijo. Osnovnošolski otroci so povedali, da dokler ne bodo vsi Zemljani srečni in svobodni, ne bo nihče izmed nas resnično srečen in popolnoma svoboden. Srednješolci so opozorili, da se moramo učiti iz preteklih napak, da bomo uspešni v prihodnosti.
V mladih očeh sem videl upanje, željo po spremembah ter moč in energijo, ki bodo zagotovo poskrbeli, da bomo nekoč res v miru in svobodi živeli skupaj, v enem svetu. Osrednji namen prireditve je bila predstavitev novih UNESCO glasnikov in glasnic. Ponosen sem, da bom kot UNESCO glasnik tudi sam širil UNESCO vrednote in tkal mrežo zavezništva med mladimi graditelji kulture in miru.
Če želimo boljši in srečnejši svet, moramo tako najprej sami živeti in si prizadevati, se boriti za naše ideale. Pri tem se zgledujmo po velikanih človeštva, kot je pred kratkim preminuli Nelson Mandela. Naj nam bodo navdih in v razmislek njegove besede: "Izobrazba je najmočnejše orožje, ki ga lahko uporabiš za spremembo sveta".

Žan Malek Petrovič