MEDNARODNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE HOLOKAVSTA natisni E-pošta

27. januarja, na dan, ko je bilo osvobojeno koncentracijsko taborišče Auschwitz, se svet spominja žrtev holokavsta. V Sloveniji ta spominski dan uradno obeležujemo od leta 2008, letos pa so spomin na te dogodke v obsežni akciji ohranjali tudi na Gimnaziji Ptuj.

 

Dijaki in profesorji Gimnazije Ptuj so se priključili akciji izdelovanja papirnatih ladjic, ki jo vodi Ekonomska šola Maribor s ciljem izdelati 6 milijonov ladjic v spomin na 6 milijonov žrtev holokavsta. Akcijo so vodili člani kluba UNESCO, ki so v dneh pred 27. januarjem obiskovali razrede na razrednih urah, jih informirali o namenu akcije ter jih vzpodbujali, da se skupaj lotijo dela. Tako ni bilo dijaka, ki v spomin na žrtve holokavsta ne bi izdelal vsaj ene ladjice. Še več, dijaki so skupaj izdelali 60 987 ladjic.
»Z razstavo ladjic, ki smo jo UNESCOvci skupaj s predstavniki razredov postavili 27. januarja, smo želeli prikazati razsežnost in uničujoče posledice holokavsta. Glede na ogromno število ladjic, ki so jih dijaki izdelali, nam ni bilo težko prikazati, kako malo je bilo človeško življenje vredno tistim, ki so holokavst povzročili. Opozoriti smo želeli na to, da človek ni le številka. Je oseba z imenom in priimkom, prijatelji, družino, s sanjami in strahovi, oseba s prihodnostjo- ki pa je žrtvam holokavsta bila odvzeta«, je o dogodku povedal Žan, eden od sodelujočih dijakov.
Cilj akcije je vsekakor bil vzpostaviti kritičen odnos dijakov do holokavsta in vsake druge obli-ke genocida ter kršenja človekovih pravic nasploh. Ni dovolj, da ohranimo spomin na te groz-ljive trenutke človeške zgodovine. Postati in ostati morajo svarilo nam in prihodnjim genera-cijam. Da bi to dosegli, so dijaki, ki so dogodek organizirali,  vsakega obiskovalca razstave pozvali, da pod sloganom: »To se ne sme ponoviti!« pusti svoj prstni odtis. Tako je vsak posameznik s svojim prstnim odtisom lahko izrazil spoštovanje do umrlih v plinskih celicah, hkrati pa pri sebi sprejel odločitev, da bo aktivno vključen v preprečevanje takšnih in podob-nih grozot v prihodnosti.

Nataša Kostanjevec

"Nedopustno je sprevračanje tragedije holokavsta, ki je brez primere. Moramo se ga spominjati, s sramom in studom, tako dolgo kot bo obstajal človeški spomin. Samo s pomnenjem bomo izkazali primerno spoštovanje vsem žrtvam. Milijoni nedolžnih židov in ostalih manjšin je bilo umorjenih na nepredstavljivo barbarski način. Nikoli ne smemo pozabiti teh mož, žena in otrok ter njihove agonije.” (Nagovor generalnega sekretarja ZN Kofija Annana, 27. januar 2006)