Luka Pušnik med udeleženci 47. kemijske olimpiade v Bakuju natisni E-pošta

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo vsako leto pripravi izbirno tekmovanje za kemijsko olimpiado, ki se ga lahko udeleži po pet dijakov  slovenskih gimnazij.  Letos sta se tega tekmovanja udeležila dva naša dijaka. Luka Pušnik je med petinsedemdesetimi dijaki v kategoriji četrtih letnikov dosegel najboljši rezultat in se uvrstil v nadaljnji izbor.
Sledile so splošne priprave, ki so potekale v Ljubljani. Dijaki so se seznanili z vsebinami anorganske, organske, analizne in fizikalne kemije, ki presegajo vsebinski okvir srednje šole, naloge pa so problemske in marsikatera presega celo fakultetni nivo. Luka je moral vložiti veliko časa in truda v učenje novih vsebin in reševanje zelo težkih nalog. Pri tem je bil zelo uspešen, saj je 2. izbirni test, med dvajsetimi kandidati pisal kot drugi najboljši. V nadaljnji izbor pa se je uvrstilo devet dijakov.
Tudi na zadnjem izboru, ki je potekalo 24. aprila, je Luka pokazal ves svoj talent, nadarjenost, predvsem pa trdo delo, in ponovno dosegel drugi najboljši rezultat in se tako uvrstil v ekipo štirih najuspešnejših dijakov. Letošnjo ekipo tako sestavljajo Uroš Prešern iz Gimnazije Novo mesto, Luka Pušnik iz Gimnazije Ptuj, Jan Jelen iz Gimnazije Bežigrad in Klemen Kovač iz Gimnazije Novo mesto.
Nadaljnje priprave sledijo po maturi. Dijaki morajo osvojiti še specifične laboratorijske spretnosti, saj je na kemijski olimpijadi zraven teoretičnih nalog še laboratorijsko delo s praktičnim problemom. Luki Pušniku čestitamo za enkratni dosežek in ekipi želimo čim boljšo uvrstitev na 47. kemijski olimpiadi, ki bo potekala od 20. do 29. julija v Bakuju, v Azerbajdžanu.

Boris Zmazek