Narodna izmenjava z Gimnazijo Škofja Loka natisni E-pošta

Gimnazija Ptuj že vrsto let sodeluje v narodnih izmenjavah z gimnazijami iz vse Slovenije. V sredo, 8. 3. 2017, smo se dijaki 1. a v sklopu narodne izmenjave za en dan preselili v Škofjo Loko.
Gostitelji so nam ob prihodu pripravili pogostitev in krajšo predstavitev šole, nato pa smo se razdelili v dve skupini in si ogledali znamenit Loški grad in kapucinsko knjižnico. Prisostvovali smo tudi vpisu Škofjeloškega pasijona, prvega slovenskega dramskega besedila, na seznam Unescove kulturne dediščine. Po obilnem kosilu so nas dijaki popeljali po mestu in nam predstavili še druge znamenitosti svoje Loke.
Izmučeni od napornega dneva smo se v popoldanskih urah odpravili nazaj proti Ptuju. Navezali smo veliko novih prijateljskih vezi, na poti proti domu pa smo že zbirali predloge za april, ko smo jih gostili na Ptuju.

Maja Bele, 1. a

Ponovno smo se srečali v torek, 4. 4. 2017. Goste smo sprejeli v kulturni dvorani, kjer smo se predstavili s šolskimi glasbeniki in jim s pomočjo videa predstavili Gimnazijo Ptuj. Dogajanje smo nato popestrili s predstavitvijo kurenta in konference MUN. Druženje smo s »sladko pogostitvijo« nadaljevali v šolski Petici, sledil pa je obisk ptujskega gradu. Po kosilu v šolskem centru smo se razdelili v manjše mešane skupine in se odpravili proti staremu mestnemu jedru, kjer smo vrstnikom predstavili ptujske znamenitosti kot so spomenik Rudolfa Maistra, Orfejev spomenik, stara mestna hiša …
Kmalu je prišel čas, da se odpravimo proti gimnaziji. Zadnje trenutke smo preživeli na gimnazijskih stopnicah ter se okoli tretje ure poslovili od škofjeloških prijateljev.

Anja Mikolič, 1. a