Ogled predstave Visoška kronika na Borštnikovem srečanju natisni E-pošta

25. oktobra smo si dijaki Gimnazije Ptuj, ki nas zanima gledališče,  na 53. festivalu Borštnikovo srečanje  ogledali gledališko predstavo Visoška kronika. Gre za precej minimalistično, štiriurno adaptacijo istoimenskega zgodovinskega romana.

Dva izmed tistih, ki smo jih videli na odrskih deskah, sta prejela Borštnikovo nagrado. Nekateri gimnazijski gledalci so dva igralca prepoznali iz nadaljevanke Usodno vino, enega pa iz nanizanke Naša mala klinika.

Predstava je bila precej nekonvencionalna, kar se kaže predvsem v izmenjevanju pripovedovanja in dialoga. Zanimivo je bilo tudi to, da je na odrskem prostoru stala samo pravokotna miza, dogajanje pa se ni odvijalo samo okrog nje, temveč tudi na njej. Predstava prav zaradi odsotnosti scene in  majhnega števila igralcev, ki si delijo več vlog, rahlo spominja na starogrško dramatiko.

Tako kot roman je bila razdeljena na dva dela. Prvi je bil zame bolj pust in monoton v primerjavi z drugim, saj so v tem igralci sami izvajali glasbo in tako popestrili ter poživili dogajanje.

Predstava se je končala pozno ponoči; sledil  je še pogovor z ustvarjalci, ki se ga mi na žalost nismo udeležili.

 

Ana Kukovec, 4. d