Kviz o Rudolfu Maistru natisni E-pošta

Leto 2018 je prav posebno: pred sto leti se je končala 1. svetovna vojna, umrl je  mojster pisane besede, Ivan Cankar, generalu Rudolfu Maistru pa je uspelo 23. novembra 1918 s slovensko vojsko  razorožiti nemško varnostno službo v Mariboru. Akcija je bila skrbno načrtovana in izvedena samo v 47 minutah, z njo pa si je dokončno zagotovil prevzem vojaške oblasti v mestu. V spomin na to dejanje ta dan praznujemo kot državni praznik – dan Rudolfa Maistra.

Praznik smo na šoli počastili tako, da smo po radiu nagovorili dijake in zaposlene, v šolski avli na razstavi prikazali življenje in delo generala ter se pri pouku pogovarjali o vlogi in pomenu pesnika in generala Maistra.

Naša šola  že vrsto let sodeluje tudi na kvizu o Rudolfu Maistru, ki ga je na ta dan organizirala Gimnazija Kranj. Tekmovale so še gimnazije iz Maribora, Celja, Kamnika,  Ljubljane … skupaj sedem ekip.

Ekipo naše šole so predstavljali Katja Šacer iz 3. c, Matic Merc iz 3. a in Žiga Ciglarič iz 4. b.

Svoje znanje so lahko pokazali po zelo zanimivem in poučnem ogledu starega mestnega jedra v Kranju. Odgovarjali so na vprašanja iz treh sklopov: 1. svetovna vojna, boj za meje, Maistrovo kulturno delovanje.

Na dosedanjih kvizih smo vedno posegali po najvišjih mestih in  tudi tokrat smo bili zelo uspešni, saj smo dosegli 3. mesto. Dijaki so tako ponovno dokazali, da  veliko znajo o generalu Maistru in njegovem delovanju. Z rezultatom sicer niso bili zadovoljni, ker  jim je  sistem tekmovanja preprečil še večji  uspeh. Toda pridobljenega znanja jim ne more vzeti nihče.

 

Čestitamo!

 

Mentorica: Jelka Kokol Plošinjak