Izmenjava z I.I.S.S. Pietro Sette, Santeramo in Colle natisni E-pošta

 

Dan 1 – Potovanje v Santeramo

 

Ob 14. uri smo se zbrali, kovčke naložili v minibus in se odpravili proti tržaškemu letališču. V poznih večernih urah smo pristali v Bariju, kjer nas je že čakal avtobus, da nas odpelje v Santeramo in Colle. Premagala nas je lakota, zato smo si privoščili odlično italijansko pico, ter se odpravili spat.

 


 

Dan 2 – Sprejem na gimnaziji IISS Pietro Sette ter izlet v Matero

 

Po toplem sprejemu na Gimnaziji IISS Pietro Sette v Santeramo in Colle, je imel dijak Gimnazije Ptuj, Marko Čeh za vse dijake, ki s temi še niso bili seznanjeni, predavanje o skrivnostih debate. Zatem so dijaki pričeli s pripravo argumentov na trditev "This house would ban all violent sports".

 

Popoldan smo obiskali Matero, unikat vklesan v skale. Nimamo besed, prilagamo fotografije.

 

 

Dan 3 – Prvi krog turnirja in izlet v Bari

 

V prvem turnirju so dijakinje in dijaki Gimnazije Ptuj debatirali z italijanskimi na temo "Prepovejmo vse nasilne športe". Po uspešnem prvem krogu turnirja smo obiskali mestno hišo, kjer nas je pozdravil župan mesta Santeramo in Colle. Popoldne smo preživeli v mestu Bari, ob morju, v dežju.

 

 

Dan 4 – Dva kroga turnirja in slastno kosilo

 

Dopoldan so dijaki debatirali na trditev »This house believes that parents should monitor all the electronic devices of their kids«.

Po slastnem kosilu, sestavljenem iz tipičnih lokalnih dobrot, ki so ga pripravili  profesorice in starši italijanskih dijakov, so dijaki nadaljevali s tretjim krogom turnirja na trditev »This house would ban all the beauty contests."

Po končanem napornem dnevu nam je zmanjkalo besed in energije...

 


Dan 5 – Četrti krog in Alberobello

 

V soboto so se dijaki pripravljali in kasneje debatirali na trditev »This generation's life is better than the life of future generations«

Popoldne smo preživeli v znanem turističnem mestecu Alberobello, ki smo si ga ogledali v dežju.
Zvečer smo v organizaciji italijanskih kolegov in dijakov večerjali v tradicionalni gostilni, kjer so nam postregli z različnimi tradicionalnimi jedmi. Po večerji so se dijaki družili.

 

Dan 6 – Lecce in Otranto

 

Nedelja je bila namenjena obisku skrajnega juga, samo peto Italije, kjer smo obiskali baročni biser, Lecce, ki je geografsko zelo oddaljen, zgodovinsko pa ne, saj je mesto trpelo turške vpade, kakor mesta iz katerih prihajamo mi. Obiskali smo tudi obmorsko mesto Otranto.

V poznih urah smo se vrnili domov.

 

 

Dan 7 – Finalni krog

 

Sklepna finalna debata na trditev »Anonymity on the internet does more harm than good.”

Veseli smo, da sta se spopadli slovenska in italijanska ekipa, še bolj veseli, da je slovenska ekipa zmagala.

Po debati smo se posladkali s torto, ki jo je pripravila kolegica iz gimnazije ISS Pietro Sette, zvečer pa je italijanska skupina priredila poslovilno zabavo za dijake in učitelje.

 

 

Dan 8 – Pot domov

 

Ker smo imeli let komaj pozno popoldan, smo dan preživeli v počasnem ritmu sprehoda po Santeramu, na katerega smo gledali že skoraj kot na domače mesto.