SKORAJ KOT DOMA – IZMENJAVA Z BURGHAUSNOM natisni E-pošta

Od 7. – 10. novembra je potekala že 19. izmenjava s šolo Aventinus Gymnasium iz Burghausna v Nemčiji. Izmenjava je izjemna izkušnja, saj je mesto presenetljivo podobno našemu, hkrati pa povsem drugačno, vrstniki, gostitelji, živijo tako podobno našim dijakom, da ni težko najti stika, hkrati pa je dovolj razlik, da sodelujoči niso prikrajšani za medkulturno izkušnjo.

Bavarsko mestece z nekaj manj kot 19.000 prebivalci od sosednje Avstrije loči le reka Salzach. Nad mestom se razprostira najdaljši grad v Evropi (1.043 m), ki ima kar šest dvorišč. Mesto se ponaša z industrijo Wacker Chemie, ki mestu nudi dovolj delovnih mest in gospodarsko blaginjo, privablja pa tudi številne družine iz tujine. Tako sta mesto in šola rasno in nacionalno izjemno pisana.

In šola? Je tudi ta podobna naši? Velika, moderna stavba, lepo opremljene učilnice, predmetnik … veliko je podobnosti, kljub temu pa je tudi šola povsem drugačna. Dijakinji Aleša in Metka sta povedali: »Prvi dan smo obiskale dve uri njihovega pouka. Čeprav nismo vsega razumele, smo opazile, da je pouk drugačen od našega«. Največja razlika je gotovo v sodelovanju dijakov. Že zelo zgodaj se navadijo samostojnega dela, odgovornosti za lastno znanje, iščejo, postavljajo vprašanja, sodelujejo. Učitelj jim znanja ne »podaja na pladnju«, pač pa jih samo usmerja.

»Kasneje smo spoznale družine gostiteljev, ki so bile zelo prijazne. V naslednjih dneh smo spoznale mesto, jedle nekatere tipične bavarske jedi in kljub mrazu zelo uživale. Z izmenjavo smo pridobile nova prijateljstva, ki se bodo nadaljevala še naprej,« zaključujeta Aleša in Metka.

Nataša Kostanjevec