Šola za radovedne osnovnošolce natisni E-pošta

V torek, 24. 1. 2012, smo na ptujski gimnaziji v okviru Šole za radovedne osnovnošolce gostili že drugo skupino učencev ptujskih in okoliških šol. Tokratna delavnica je bila namenjena tistim, ki jih zanimajo tuji jeziki. Delavnico smo razdelili v štiri vsebinske sklope in v dveh urah predstavili štiri jezike, ki jih poučujemo na naši šoli – italijanščino, nemščino, francoščino in angleščino. Delo smo zastavili tako, da so učenci aktivno sodelovali, pokazali svoje predznanje in osvojili tudi nekaj novega.

Začeli smo z italijanščino, dejavnost pa sta pripravili in vodili profesorici italijanščine Marta Rožanc Prelog in Jana Gerl. Tu so učenci ob zvokih italijanske popevke v možganski nevihti poiskali znana dejstva o Italiji in se naučili nekaj uporabnih besed, ki so jih z veliko mero občutka za jezik brez velikih težav povezovali s slikami, ki so predstavljale njihove pomene.
Nemški del delavnice sta oblikovali programska učiteljica za DSD Anke Scholz in profesorica nemščine Brigita Podgoršek. Učenci so pokazali precej dobro predznanje, saj so brez dolgega pomišljanja znali poiskati samostalnike in pridevnike z začetnicami svojega imena, izkazali so se tudi v poznavanju imen znanih nemških osebnosti in drugih značilnosti in simbolov Nemčije ter brez zadržkov aktivno sodelovali v spletni sestavljanki nemških zveznih dežel.
Francoščina je našim ušesom najmanj domača. V francoske pol urice, ki jo je vodila profesorica francoščine Tatjana Gašparič, so se učenci pomerili v kvizu o Franciji, okusili francosko prestolnico v filmu in francoske rogljičke v ustih, ob prepoznavanju francoskih besed ugotavljali, da jih pravzaprav že kar nekaj poznajo, saj so neverjetno podobne angleškim, svoj jezikovni talent pa potrdili v bolj in manj posrečenih poskusih izgovarjanja teh samostalnikov.
Pri angleščini pa so naši mladi jezikovni navdušenci seveda blesteli. Poigrali so se z manj znanimi in precej nenavadnimi prometnimi znaki, ki jih pri nas na cestah ne srečujemo, se je pa našel nekdo, ki jih je poiskal na različnih koncih sveta in sestavil zanimivo zbirko, s katero so se poigrali v kvizu na spletu in ob tem vadili angleške izraze in besedne zveze. Angleški sklop sta moderirali profesorici angleščine Aleksandra Pal in Bojanka Kolarič Vlašič.

S svojo odprtostjo, aktivnim sodelovanjem in dobrim predznanjem so mladi obiskovalci na naše profesorice naredili zelo dober vtis, zato se že veselijo naslednjega šolskega leta, ko jih morda v šolskih klopeh ponovno srečajo kot novo generacijo svojih gimnazijcev.

R. M. Furman