Obisk Narodne galerije in Narodne in univerzitetne knjižnice natisni E-pošta

Z dijaki 4. letnikov, ki se pri predmetu umetnostna zgodovina pripravljajo na maturo, smo se 14. 12. 2011 odpravili v na ekskurzijo v Ljubljano v okviru priprav in izvedbe UZG – praktikuma. Večina dijakov je pripravila predstavitve umetnin v Narodni galeriji, kjer smo si podrobneje ogledali dela od gotike do impresionizma. Dijaki so si samostojno izbrali umetniška dela, izdelali pisne naloge, potem pa jih v obliki govornega nastopa predstavili. Nekateri izmed njih so si izbrali isto umetniško delo, tako smo na primer poslušali kar nekaj zanimivih interpretacij Kavčičeve Salomonove sodbe, pa Almanachovih Kvartopircev, Petkovškovega dela Doma in še drugih. Vsaka interpretacija je odsevala svojstven stik, ki ga je dijak doživel ob umetnini in njenem razumevanju. To je tudi cilj uzg – praktikuma, saj je interpretacija vsakega umetniškega dela najbolj prepričljiva, izvirna, ko se posameznik tesneje poveže z vidnim in nevidnim.
Poleg stalne zbirke Narodne galerije smo drugi del praktikuma opravili v Narodni in univerzitetni knjižnici, kjer smo si ogledali še veliko čitalnico.
Dijaki so bili s predstavitvami zadovoljni in vsi skupaj smo na poti domov ob bogatih vtisih prišli do zaključka, da je ta novost na letošnji maturi nadvse dobrodošla.

Estera Jelenko