Zajtrk na Gimnaziji Ptuj natisni E-pošta

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je obeležila svetovni dan dijakov in študentov z opozarjanjem na njihove pravice in bonitete. Na sedmih srednjih šolah so postavili svoje stojnice.

Leta 1939 se je pričelo dijaško in študentsko organiziranje v obliki, kot ga poznamo danes. Takrat so nacisti več kot 1200 študentov praške univerze prisilno preselili v koncentracijska taborišča, devet njihovih predstavnikov ubili, univerzo pa zaprli in prostore namenili nemškim okupacijskim silam. Umorjeni so bili, ker so hoteli osvoboditi glas dijakov in študentov, zato je mednarodni študentski svet leta 1941 17. november razglasil za mednarodni dan dijakov in študentov, ki ga obeležuje tudi DOS.
DOS je zato v petek, 16. 11. 2012, postavil sedem stojnic po slovenskih srednjih šolah, in sicer na Prvi gimnaziji Maribor, na Vegovi v Ljubljani, na Srednji gradbeni šoli v Mariboru, na Gimnaziji Jesenice, na Srednji šoli Črnomelj, na SERŠ Maribor, na Gimnaziji Slovenska Bistrica in na Gimnaziji Ptuj. Tako predstavniki DOS-a opozarjajo dijake na njihove pravice ter bonitete, seznanjajo z delovanjem in projekti DOS-a, informirajo o aktualnih zadevah v dijaški politiki in opominjajo na svetovni dan dijakov.
Na Gimnaziji Ptuj smo v okviru Dijaške skupnosti in v sodelovanju z DOS na ta dan pripravili brezplačen zajtrk (žemljico, jogurt in jabolko) za vse dijake. Prizadevali si bomo, da ta projekt postane tradicionalen.