Tekmovanje za Cankarjevo priznanje 2012-2013 natisni E-pošta

Po uspešno izpeljanem šolskem tekmovanju za Cankarjevo priznanje (CP) 6. decembra lansko leto so se dijaki naše šole udeležili tudi regijskega tekmovanja in kasneje še državnega.

Regijsko tekmovanje je potekalo na OŠ Podlehnik 29. januarja, za srebrno priznanje pa se je potegovalo 10 dijakov iz prvih in drugih letnikov ter 11 iz tretjih in četrtih. Med dijaki prvih in drugih letnikov je srebrno priznanje osvojilo kar 7 dijakov, od teh so se na državno uvrstili trije, in sicer Žan Malek Petrovič pod mentorstvom profesorice Marije Holc, Anja Lepej pod mentorstvom profesorice Dušanke Pešec in Eva Majerič pod mentorstvom profesorice Silvije Rakuš. Med dijaki tretjih in četrtih letnikov so srebrno CP osvojili štirje, le dvema pa je manjkala zgolj ena točka, da bi sodelovala tudi na državnem, in sicer Tini Fekonja in Jakobu Murku.
Državno tekmovanje je potekalo 23. marca 2013 v Mariboru. V samem vrhu, torej v družbi najboljših, je tudi naš Žan Malek Petrovič. Osvojil je zlato Cankarjevo priznanje.
Naslov letošnjega sklopa je bil Z besedami in med njimi.
Dijaki prvih in drugih letnikov so prebrali dve deli, Dušan Čater je napisal Džehenem, Polona Glavan pa Noč v Evropi.
Dijaki tretjih in četrtih pa so morali prebrati dva zelo obsežna in zahtevna romana, saj se tako Vladimir Bartol v Alamutu kot Umberto Eco v Imenu rože med drugim ukvarjata z dejanji, ki so jih posamezniki pripravljeni storiti v imenu vere in zaradi želje po oblasti.
Čeprav je branje že samo po sebi svojevrsten užitek in so spoznanja, do katerih nas knjige pripeljejo, že neke vrste nagrada, smo ponosni na naše tekmovalce in jim iskreno čestitamo.

 

Tatjana Pichler, prof.