UNESCO • Mednarodni dan kulturne raznolikosti v Celju natisni E-pošta

LOVE TO THE PEOPLE WE SHOW … so bile besede, ki so odzvanjale v ušesih udeležencev srečanja Unesco šol Slovenije ob mednarodnem dnevu kulturne raznolikosti za dialog in razvoj. UNESCO središče Celje je letos ob tem dnevu gostilo učence, dijake in profesorje šol, ki so vključene v UNESCO ASP mrežo.

Srečanje z naslovom Ocean nastaja po kapljicah, ki je v torek, 21. 5. 2013, potekalo na Šolskem centru Celje, je bilo ena izmed aktivnosti, s katero šole slovenske Unesco mreže obeležujejo 60 let svetovne mreže in 20 let slovenske mreže UNESCO pridruženih šol.
Tema letošnjega dogodka je bila voda, saj je leto 2013 tudi mednarodno leto voda. Dan se je začel z zanimivo uvodno prireditvijo in nadaljeval z delavnicami izdelave mozaikov,ogledi zgodovinskega mesta Celje, fotografsko delavnico, športno in glasbeno dejavnostjo. Pozdravili so nas tudi predstavniki Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in slovenske UNESCO mreže šol, gostitelji pa so pripravili simpatično zaključno predstavo, v kateri so bile rdeča nit kapljice in voda. Predstavili so se tako najmlajši središča Celje, kot tudi malo starejši, ki so pokazali, da sta ritem in glasba nekaj izjemnega, če le uporabiš domišljijo. Dan se je zaključil z veliko pozitivne energije in z  razmislekom o bogastvu kulturne raznolikosti med nami in v svetu ter poudarkom, da je kulturna raznolikost velikokrat tesno povezana tudi z vodo in  z njeno zelo neenakomerno porazdeljenostjo med narode sveta.
Gimnazijo Ptuj smo zastopale Larisa Horvat, Ivana Djakovič in Sanja Špindler. Pozabavale smo se z ustvarjanjem manjših mozaikov. Pri delu smo izhajale iz modre barve, barve vode in ustvarile abstraktne mozaične podobe. Po domišljeni ideji in oblikovanju mozaika, smo se vse strinjale, da se je za takšno delo treba zelo potruditi in si vzeti veliko časa, biti natančen in potrpežljiv. Bila je nova in zanimiva izkušnja.
Poučene o mozaični obrti, polne vtisov medvrstniškega druženja  in dopoldanskega veselega vzdušja smo se odpravile proti domu.

Sanja Špindler, 3. g