Državno tekmovanje mladih zgodovinarjev natisni E-pošta

Trije najuspešnejši dijaki na šolskem tekmovanju, Aljaž Skaza (3. c), Tina Fakin (3. a) in Nina Venta (1. d), so 23. marca 2013 zastopali našo šolo na XII. državnem srednješolskem tekmovanju mladih zgodovinarjev, ki je bilo tokrat na Gimnaziji Nova Gorica. Pripravljali so se na temo »Hladna vojna in njena protislovja«, kar je v bistvu vsebina, ki jo dijaki pri predmetu zgodovina slišijo šele v četrtem letniku. Tematika je sicer zanimiva, a tudi zelo zahtevna. Predelati so morali okrog 250 strani besedila iz različne literature in posnetkov.

Najprej je vsak tekmovalec reševal polo, nato pa je  po določenem vrstnem redu sledilo ekipno tekmovanje v poznavanju lokalne zgodovine, torej Nove Gorice. Rezultati pisnega dela so bili merilo za podelitev posamičnih priznanj, rezultati pisnega in ekipnega terenskega dela pa za skupno uvrstitev šol. Tekmovalo je 52 ekip oz. različnih gimnazij in 155 tekmovalcev. Velja povedati, da je istočasno, a ločeno, potekalo tudi tekmovanje srednjih strokovnih šol.
Da je tekmovanje v resnici zahtevno, priča tudi podatek, da je bilo podeljenih samo šest zlatih priznanj in petnajst srebrnih, vsi ostali pa so dobili bronasta priznanja. Naši trije dijaki so dosegli bronasta priznanja in se kot ekipa uvrstili v prvo četrtino. To je zelo lep uspeh, če upoštevamo dejstvo, da so ekipe zelo izenačene in lahko že ena točka razlike odloča o tem, da si uvrščen kar nekaj mest višje oz. nižje.
Dijaki so tako pridobili dodatno znanje in eno izkušnjo več v življenju. Čestitamo za uspeh.

 

Mentorici:  Jelka Kokol Plošinjak, prof. in Anja Zelenik, prof.